HPV-VACCINE

HPV-vaccination (human papillomvirus) gives til piger fra 12-års alderen samt drenge der bliver 12 år d. 1. juli 2019 eller senere som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram. Vaccination sker hos sygeplejersken og består af 2-3 doser. Vaccinationerne skal være afsluttet inden det fyldte 18. år. Den største effekt opnås ved at vaccinere inden den seksuelle debut.

Man regner med, at vaccinen beskytter mod 70% af tilfælde af livmoderhalskræft, samt at effekten er langvarig. HPV-vaccination beskytter ikke mod alle tilfælde af livmoderhalskræft, derfor vil piger, der bliver HPV-vaccineret, senere blive indkaldt til screening for livmoderhalskræft - ligesom alle andre kvinder.

HPV består af mange undertyper. HPV er årsag til godartede sygdomme som hudvorter og kønsvorter (kondylomer), mens andre typer af HPV er årsag til kræfttyper hos både kvinder og mænd. Hos kvinder kan HPV forårsage livmoderhalskræft, kræft i skeden og de ydre kønsorganer, men det hos begge køn kan give analkræft og mundsvælgkræft samt peniskræft hos mænd.

Du er velkommen til at booke tid hos sygeplejersken, hvis du ønsker en gratis vaccine. Drenge, der allerede er fyldt 12 år d. 1. juli 2019, bliver ikke tilbudt gratis HPV-vaccination.

Kan du ikke få vaccinationen gratis, men ønsker at blive HPV-vaccineret for egenbetaling, er du velkommen til at kontakte os. Du kan betale med dankort og mobilepay.

 

Læs evt. mere om HPV-vaccine på Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts hjemmeside.